CBR rijexamen tips

Gelijk nadat je het rijexamen hebt gedaan, krijg je te horen of je gezakt of geslaagd bent. Als je geslaagd bent voor het rijexamen kan je de volgende dag op het gemeentehuis je rijbewijs aanvragen.
Wanneer je gezakt bent kom je in aanmerking voor een herexamen. Je moet sowieso twee weken wachten van het CBR om weer een rijexamen te mogen doen.

Zorg voor de beste voorbereiding

Zorg voor de beste voorbereiding. Het allerbelangrijkste is dat je voldoende rijles hebt gehad. Jij moet het gevoel hebben dat je het onder controle hebt. Als je rij-instructeur vindt dat je er klaar voor bent en jij zelf nog niet, spreek dan een paar extra rijlessen af. Je instructeur krijgt een momentopname van jou rijgedrag, jij kunt zelf het beste inschatten hoe zeker je bent in je rijgedrag.

Maak van het rijexamen niet een te groot punt

Maak van het rijexamen niet een al te groot punt. Een heleboel leerlingen kijken heel erg op tegen het CBR examen, maar het is niet meer dan laten zien wat je geleerd hebt. Als je het rijden goed beheerst, kun je best met iemand rondrijden en een half uurtje is dan zo voorbij.

Fouten maken mag

Fouten maken mag. Niemand rijdt foutloos, dat weet je CBR examinator ook. Dus raak niet in paniek bij een foutje, maar laat zien hoe je het oplost. Blijf rustig en los het verkeersveilig op. Blijf goed kijken en concentreer je op het vervolg. Maak gebruik van de overgebleven tijd om te bewijzen dat je het rijbewijs verdient.

Bijzondere verrichtingen

Hier wordt ontzettend tegen op gekeken, maar maak je niet druk, ze hoeven niet foutloos, file parkeren mag best in twee keer. Het belangrijkste is je kijkgedrag en dat je het overige verkeer niet hindert tijdens het uitvoeren van de handeling.

Rij zelfverzekerd

Kom niet twijfelachtig over, maar wees zelfverzekerd. Toon initiatief, als je voorrang hebt, neem die dan en laat zien dat je actief deelneemt. Wanneer je onzeker overkomt, zal dit van invloed zijn bij je examinator. Niemand rijdt graag met iemand mee die niet zeker is van zichzelf.

Vlot rijden

Hou niet overdreven vast aan de maximum snelheid. De CBR examinator maakt het niet uit als je 47 of 52 km/uur rijdt. Belangrijk is dat je vlot met het verkeer meerijdt en je snelheid aanpast aan de situatie.

Laat je instructeur meerijden

Vraag je rijinstructeur om tijdens het rijexamen mee te rijden. Mocht je de pech hebben dat je zakt, kan je instructeur je helpen met de foutjes en maak je die bij een volgend examen niet meer.